Fakty a pracovné listy o tučniakoch galapágskych

Menší ako jeho tučniaky Galapágsky tučniak , alebo Spheniscus mendiculus, je jediný druh tučniaka žijúci v tropických oblastiach severne od rovník . Pochádzajú z Galapágskych ostrovov, ktoré sú súčasťou krajiny Ekvádor .

V informačnom súbore nižšie nájdete ďalšie informácie o tučniakovi Galapágoch, prípadne si môžete stiahnuť náš 18-stranový balíček pracovných listov Galapagos Penguin, ktorý môžete použiť v prostredí triedy alebo doma.



Kľúčové fakty a informácie

TAXONOMIA

  • Druh tučniakov galapágskych, Spheniscus mendiculus, je spolu s ďalšími vodnými nelietavými druhmi členom čeľade Spheniscidae živočíšnej ríše. vtáky .
  • Sú tiež súčasťou skupiny pruhovaných tučniakov z rodu Spheniscus. Existujú štyri druhy pruhovaného tučniaky , vrátane tučniaka galapágskeho.

FYZIKÁLNE ATRIBÚTY

  • Galápagos tučniak je druhý najmenší druh tučniaka po Eudyptula minor alebo „malý tučniak“ , nájdený pri pobreží Austrália a Nový Zéland .
  • Dospelé tučniaky galapágske dosahujú iba 49 centimetrov dĺžky a 2,5 kilogramu hmotnosti, pričom tučniaky mužské sú o niečo väčšie ako samice.
  • Ľahko sa dajú rozlíšiť pomocou páperia v tvare písmena C, ktoré sa tiahne pozdĺž ich očí a brady. Majú tiež jeden pás čierneho peria, ktorý im prechádza cez časť ich bielych pŕs.


  • Mladé kurčatá tučniaka galapágskeho sú pokryté našuchoreným svetlošedým perím a nemajú hrudný pás čierneho peria prítomný u dospelých.

SPRÁVANIE

  • Keďže tučniaky galapágske sú obmedzené na súostrovie Gálapagos Islands, cez deň hľadajú jedlo vo vode a v noci sa vracajú späť na pevninu.
  • Tieto tučniaky sú pri love pod vodou mimoriadne pohyblivé a môžu pri tom dosiahnuť rýchlosť 35 kilometrov plávanie .


  • Ochladzujú svoje telá predovšetkým tým, že idú do vody, ale majú tiež rôzne spôsoby regulácie telesnej teploty na zemi. Jedna metóda spočíva v tom, že sa hrnú dopredu s natiahnutými plutvami, aby si mohli zakryť nohy pred horúčavou slnko .

HABITAT A DIÉTA

  • Chladná voda z Humboldtových a Cromwellových prúdov Tichý oceán umožniť tučniakom galapágskym prežiť v inak tropickom podnebí súostrovia.
  • Obývajú hlavne západnú časť súostrovia, ale občas sa vydajú aj na ďalšie ostrovy v tejto oblasti.


  • Zdržiavajú sa v jaskyniach a malých dierach v pobrežnej láve ostrovov.
  • Strava tučniakov galapágskych sa skladá väčšinou z malých rýb, ako sú sardinky a kôrovce.
  • Lovia korisť necelých 60 metrov pod hladinou vody.

REPRODUKCIA

  • Galápagos tučniaky sa pária na celý život, čo znamená, že tvoria páry a zostávajú spolu po zvyšok svojho života. Samice kladú počas rozmnožovania 1 až 2 vajcia a potom sa inkubujú 35 až 40 dní.
  • Mláďatá sa chovajú a znášajú po celý rok, v závislosti od podmienok El Niño alebo extrémneho obdobia sucha. El Niño spôsobuje zvýšenie teploty a zahriatie morskej vody, čo znižuje zdroj potravy tučniakov galapágskych. Nedostatok dôsledného prísunu potravy sťažuje výchovu a ochranu ich potomkov, čo znižuje šance kurčiat na prežitie.


  • Samice kladú vajíčka do nôr alebo skalnatých jaskýň bez nadmernej vegetácie. Pri inkubácii vajíčok sa striedajú samce aj samice tučniakov gálapagoských.
  • Akonáhle sa vajcia vyliahnu, obaja rodičia budú loviť potravu, ktorá im umožní kŕmiť mláďatá. Keď kurčatá dosiahnu svoje novonarodené štádium alebo keď sa pripravujú na dospelosť, opustia chovné hniezdo a lovia ryby samy. K tomu dôjde, keď majú okolo 10 - 12 týždňov.

PREDÁTORI A HROZBY

  • Keď sú tučniaky galapágske na zemi, čelia možným hrozbám predátorov, ako sú napr hady , sovy a jastrabi, aj keď je to spravidla minimálne.
  • Vážnejšie hrozby prichádzajú v podobe mačiek, psov a hlodavcov, ktoré boli ľuďmi zavedené na ostrovy. Tieto zvieratá útočia na dospelých aj mladých tučniakov galapágskych.


  • Vo vode ich môžu loviť žraloky , kožušinové pečate, alebo morské levy . Tiež sa môžu niekedy zachytiť v rybárskych sieťach.

STAV ZACHOVANIA

  • Galapágske tučniaky sú v súčasnosti uvedené ako ohrozené a ich populácia od 19. storočia neustále klesá.
  • Jednou z hlavných príčin tohto poklesu sú zhoršujúce sa podmienky, ktoré prináša El Niño. Závažné udalosti v oblasti El Niño, ako aj komerčný rybolov ľuďmi, predstavujú hrozbu pre zásobovanie tučniaka potravinami.
  • Ďalším evidentným rizikom pre ich populáciu je znečistenie morí prenášané z ľudskej populácie do blízkych oblastí.

Pracovné listy tučniakov galapágskych

Toto je fantastický balík, ktorý obsahuje všetko, čo potrebujete vedieť o tučniakovi Galapágoch na 18 podrobných stránkach. Toto sú pripravené pracovné listy tučniakov galapágskych, ktoré sú ideálne na výučbu študentov o tučniakoch galapágskych alebo o Spheniscus mendiculus, ktorý je jediným druhom tučniakov žijúcich v tropických oblastiach severne od rovníka. Pochádzajú z Galapágskych ostrovov, ktoré sú súčasťou krajiny Ekvádoru.



Kompletný zoznam zahrnutých pracovných listov

  • Fakty o tučniakoch galapágskych
  • Tučniaky zo severu
  • Fyzické vlastnosti
  • Iba fakty o tučniakoch
  • Príbeh tučniakov
  • Viac informácií o týchto tučniakoch
  • Galápagos a Blackfoot
  • Ostatné druhy tučniakov
  • Rekapitulácia tučniaka galapagoského
  • Zavolajte o pomoc
  • Tučniak Origami

Prepojte / citujte túto stránku

Ak odkazujete na ktorúkoľvek z položiek na tejto stránke na svojich vlastných webových stránkach, použite nižšie uvedený kód na uvedenie tejto stránky ako pôvodného zdroja.

Fakty a pracovné listy o tučniakoch galapágskych: https://diocese-evora.pt - KidsKonnect, 3. augusta 2020

Odkaz sa zobrazí ako Fakty a pracovné listy o tučniakoch galapágskych: https://diocese-evora.pt - KidsKonnect, 3. augusta 2020

Používajte s akýmkoľvek učebným plánom

Tieto pracovné listy boli špeciálne navrhnuté na použitie s akýmkoľvek medzinárodným vzdelávacím programom. Tieto pracovné listy môžete použiť také, aké sú, alebo ich môžete upraviť pomocou Prezentácií Google, aby boli konkrétnejšie pre vaše vlastné úrovne schopností študentov a učebné osnovy.